Kategorier
Strandjagt

Ederfuglejagt også i fremtiden

Temanummer i Jæger 2001

Saltvand, skumsprøjt, godt og dårligt vejr, våde trøjer, øjne der bliver trætte af megen og intens stirren, men først og fremmest jagtglæde og jagtiver. Motorbåd eller pram som opholdssted i timer, enten alene eller i selskab med gode venner. Kort sagt strand- og havjagt efter vore dejlige andefugle og gæs.
En af vore ypperste jagtskribenter Niels R. Nørgård (Dick) skrev i sit forfatterskab ”Jagt en bekendelse”. Jeg vil tillade mig at lave det om til ”Strandjagt en bekendelse”. Det udtrykker med al mulig tydelighed de passioner, der ligger hos strandjægeren!

Således føler også edderfuglejægerne. Vi er mange, der brænder for denne jagt. Vi har som motorbåds- og pramjægere i edderfuglen en ”jagtfugl” med et enormt jagtligt potentiale, og netop denne jagt kan udøves i mange forskellige former af et stort antal strandjægere. Men gør vi det godt nok??

Vi har en opgave vi skal have løst, og det er naturligvis de alt for alvorlige anskydningsprocenter, som stadigvæk forefindes hos edderfuglen. Lad os møde hinanden i øjenhøjde og diskutere sagerne. Vi kan normalt godt kalde tingene ved deres rette navn uden omsvøb af nogen art. Undertegnede tør godt kalde sig inkarneret strandjæger, så opfat dette indlæg, som en snak med en kollega.

Kære venner vi gør det ikke godt nok! Vi har nu i 4-5 år talt om anskydningerne, og det er også mit indtryk, at vi tager opgaven alvorligt.
Men har vi grundlæggende ændret adfærd? Der er desværre ikke meget der tyder på det! Vi snakker udenom! Det er stålhaglenes skyld, anskydningerne foretages af vore nordlige naboer, forskernes tal er ikke korrekte, hvorfor skal det nu igen gå ud over strandjægerne, osv, osv. Sludder og vrøvl!

I bund og grund har alle vi edderfuglejægere en andel i anskydningerne. Kan vi efter en jagttur sige os fri for at have afgivet nogle skud, hvor enten holdet eller skudchancen var for ringe? Eller har vi ikke ofte vovet os ud i et vejr, der er uegnet til jagt ? Nej vel!

Når Danmarks Jægerforbund nu udsender dette Temanummer om edderfuglejagten, tag så ordentligt imod det! Det bliver ikke udsendt for at genere strandjægerne, tværtimod! Hvem ville i øvrigt ofre alle de penge, som et sådant Temanummer vitterligt koster, blot for at stille til verbal afstraffelse, eller det der er værre?

Nej kære edderfuglejægere vi har en opgave, som vi i fællesskab løser. Tag de vejledninger, fiduser og politiske signaler til efterretning, som du bliver præsenteret for i dette Temanummer. Tal om tingene mand og mand imellem, og frem for alt lad os alle ændre vores adfærd, således at vi indenfor de næste år kan spore en virkelig forbedring i anskydningsprocenterne. En forbedring, der også kunne bevirke, at edderfuglejagten ikke skulle udsættes for indskrænkninger!

Vi kan ikke undgå anskydninger! Det er der heller ikke nogle, der seriøst forlanger. Men vi kan forbedre tallene. Det gør vi nu!

Det glæder mig at kunne sige: Vi skal også have edderfuglejagt i fremtiden!

Med strandjægerhilsen
Per Clausen,
Formand for Holbæk Strandjagtforening
Hav- og strandjagtkoordinator i region 9

Af Per Clausen

Per Clausen beretter om jægerens oplevelser på vandet og i naturen. Gennem et langt jægerliv er der nok historier at tage af. Saltvandssprøjt og strandjagt er det foretrukne, men en tur i den øvrige natur er heller ikke at foragte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.