Kategorier
Fugle

Nilgæs

Nilgåsen er en uønsket invasiv art, der i de seneste år ses hyppigt i den danske fauna.

Teorien er, at det man ser er undslupne fugle fra fuglehold omkring i landet.

Om det udelukkende forholder sig sådan er efterhånden et godt spørgsmål, således har vi i nærheden af Holbæk By Bådelaug her i foråret haft “fornøjelsen” af 2 gæs, der gennem længere tid sås sammen i jorddeponiet nær Bådelaugets Havn, hvor også Holbæk Strandjagtforening har tilholdssted.

Gåsen ses oftere og oftere i den danske natur, og det er et spørgsmål om den efterhånden også yngler i den fri natur?

Man kan meget let få et ambivalent forhold til denne lille gåseart, som i sin fremtoning kan minde om en gravand dog med en slankere hals og en ganske anden farvekombination.

Det meget karakteristiske hvide felt på forvingen gør gåsen let kendelig, når man i flugten ser den bagfra.

Rettelig skal gåsen efterstræbes, hvis det står til Skov- og Naturstyrelsen. Men i et så bynært område og uden for jagtsæsonen??

Af Per Clausen

Per Clausen beretter om jægerens oplevelser på vandet og i naturen. Gennem et langt jægerliv er der nok historier at tage af. Saltvandssprøjt og strandjagt er det foretrukne, men en tur i den øvrige natur er heller ikke at foragte.

3 kommentarer til “Nilgæs”

har i billede af denne gåseart da jeg tror jeg har set 2 ved amtoft havn de havde de hvide spidser og var meget brune på ryggen.

hilsen lkp

Nilgåsen er kommet for at blive, der er ingen tvivl om at den yngler med allerstørste succes, ihvertfald i det sønderjyske.

Jeg har jagt omkring en nyligt nedlagt grusgrav i sønderjylland og nedlagde sidste år 7 nilgæs, 2 gamle fugle og 5 af deres 6 fuldt udvoksede unger. I år har jeg haft mellem 30 og 50 gående på de omkringliggende marker og nedlagt 2. Om ganske få uger forventer jeg at gæssene returnerer til søerne, ganske som sidste år, med deres flyveklare afkom.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.